Web ile bağlantılı bir konu olan içerik yönetimi iş akışının 90’lı yıllardan sonra büyük oranda ve hızla dijitalleşmesi ile paralel olarak gelişmeye başladı. İçerik yönetimine bağlı olarak günümüzde içerik yönetim sistemleri büyük önem kazandı. Peki bu iki kelimelik ifade gerçekte ne anlama geliyor?
İçerik yönetimi nedir?
İçerik yönetimi, kitap, dergi veya web sitesi gibi bir proje için kullanılacak metin ve resim gibi verileri oluşturma, koruma ve arşivleme sürecidir. Normalde bu tür projeler bir dizi farklı insanı içerir: içerik oluşturucular (yazarlar veya fotoğrafçılar gibi), editörler, gözden geçirenler, tasarımcılar vb. Büyük bir proje genellikle çeşitli aşamalarda birçok belgeye sahip olacaktır – erken taslaklar, yayın için onaylanmış materyaller, revizyona ihtiyaç duyan mevcut yayınlar, arşivlenmeye hazır eski materyaller vb.
İçerik yönetiminin amaçları nelerdir?
İçerik yönetiminin amacı, üzerinde kimin çalıştığı ve ne yapıldığı (veya yapılması gerektiği) dahil, bir projenin her parçasının durumunun takip edildiğinden emin olmaktır. Belirli bir parça üzerinde aynı anda birden fazla kişi çalışmak isteyebileceğinden, bir kişi onu kullanırken materyali “kilitlemek” ya da materyali “kilitlemek” için bir tür “versiyon kontrolü” (program kodunda olduğu gibi) kullanılmalıdır. Doğal olarak, ekip üyelerinin projenin belirli bölümleriyle bağlantılı olarak birbirleriyle iletişim kurmalarının bir yolu olmalı ve tüm üyeler önemli gelişmelerden haberdar edilmelidir.
Bir içerik yönetim sisteminin (CMS) etkinliğinin önemli bir ölçümü, iş akışını veya belgelerin üretim süreci boyunca hareketini ne kadar kolaylaştırdığı ile belirlenir. İş akışı, metin belgeleri veya multimedya kaynakları gibi materyallerin sisteme alınmasıyla başlar. Şu anda, kilit kullanıcılar ve rolleri (düzenleyici veya gözden geçiren gibi) belirlenir ve sistem, her görev tamamlandıktan sonra materyali otomatik olarak bir sonraki kişiye yönlendirebilir. Genellikle, ilerlemeler hakkında onları bilgilendirmek veya problemler konusunda onları uyarmak için mesajlar oluşturulur ve yöneticilere gönderilir.
Günümüzde web siteleri en yaygın büyük bilgi projeleridir ve bunları yönetmek oldukça güç olabilir. Genellikle, ses, video, animasyonlar ve bilgi beslemeleri gibi basılı projelerde bulunanların çok ötesinde multimedya materyalleri dahil edilir (bkz. RSS). Çoğu geleneksel yayından farklı olarak web siteleri, içerik yönetimi sürekli gözden geçirilir ve güncellenir.
Bir kez oluşturulduktan sonra, malzeme genellikle yeniden kullanılacak veya farklı projeler için yeniden kullanılacaktır. Bu nedenle, çoğu içerik yönetim sisteminin önemli bir parçası, malzemeyi daha sonra kullanılmak üzere kolayca aranabilir ve geri alınabilir kılan depodur. Kullanılma olasılığı daha düşük olan ancak yine de saklanması gereken (yasal nedenlerle olduğu gibi) materyaller ayrı bir arşivde saklanabilir (bkz. yedekleme ve arşiv sistemleri). Not: Dijital varlık yönetimi terimi bazen bu tür sistemler için de kullanılır.
İçerik yönetimi nasıl sağlanır?
İçerik yönetimi bir içerik yönetim sistemi ile sağlanır. İçerik yönetim sistemleri genellikle Java, Perl, Python veya PHP gibi dilleri kullanan bir çerçeve veya programlama arabirimi üzerine kuruludur. Ücretsiz ve açık kaynaklı alternatifler de dahil olmak üzere seçim yapabileceğiniz birçok ürün var. Bunlardan en çok bilineni 2021 yılı itibariyle 455 milyon web sitesi tarafından kullanılan WordPress’tir.[1] Alternatifleri arasında ise CMS Hub, Drupal, Joomla, Shopify, Prestashop, Magento, Webflow ve TYPO3 gibi içerik yönetim sistemleri yer alıyor.
Bazı projeler için ilginç bir alternatif, içerik yönetim sistemi olarak bir wiki kullanmaktır (bkz. wikiler ve Wikipedia). Özellikle metinsel içerik için, wiki’ler halihazırda yerleşik olarak revizyon takibine sahip olma avantajını sunar ve MediaWiki gibi tam ölçekli wiki’ler, içerik yönetimine yardımcı olmak için birçok ek özellik veya eklentiye sahiptir.
[1] “60+ WordPress Market Share & CMS Usage Statistics (2022).” https://www.envisagedigital.co.uk/wordpress–market–share/. Erişim tarihi: 8 Ağu. 2022.