Bilgi teknolojileri 20. yüzyılın ortalarından bu yana kullanılan ve günümüzde yaygınlaşan bir terim olarak pek çok insanın karşısına çıkıyor. Kavram 1950’lerden önce ilk olarak Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Harvard Üniversitesi tarafından tartışıldı ve bilgisayar devreleri ve sayısal hesaplamalar hakkında düşünmeye başladılar. Zaman geçtikçe, bilgi teknolojisi ve bilgisayar bilimi alanı daha karmaşık hale geldi ve bir sınıflandırma yoluna başvuruldu.[1]
Bilgi teknolojileri nedir?
Bilgi teknolojileri veya bilgi teknolojisi (kısaca BT olarak da ifade edilir) her türlü elektronik veriyi oluşturmak, işlemek, depolamak, güvenliğini sağlamak ve değiş tokuş etmek için herhangi bir bilgisayar, depolama, ağ ve diğer fiziksel cihazlar, altyapı ve süreçlerin kullanılmasına verilen isimdir. Günümüzde çoğu kurumsal firmada bilgi teknolojileri ile ilgili ayrı birimler kurulmuştur veya çoğu kurumsal firma aylık olarak BT firmalarından düzenli hizmet satın alır. Günümüzde bilgi teknolojileri ön lisans ve lisans düzeyinde bir eğitim öğretim müfredatına sahiptir.[2]
- Bilgi teknolojileri enformasyon teknolojileri olarak da bilinir. Enformasyon kelimesi İngilizce’deki ‘information’ kelimesinden Türkçe’ye geçmiştir.
Tipik olarak BT, kişisel veya eğlence amaçlı kullanılan teknolojinin aksine iş operasyonları bağlamında kullanılır. BT’nin ticari kullanımı hem bilgisayar teknolojisini hem de telekomünikasyonu kapsar.
Bilgi teknolojileri alanı nasıl gelişti?
Harvard Business Review dergisi bilgi teknolojisi terimini, sınırlı bir işlev kapsamını gerçekleştirmek üzere tasarlanmış makineler ile çeşitli görevler için programlanabilen genel amaçlı bilgi işlem makineleri arasında ayrım yapmak için ortaya attı. BT endüstrisi 20. yüzyılın ortalarından itibaren geliştikçe, bilgi işlem kapasitesi artarken, cihaz maliyeti ve enerji tüketimi azalırken, günümüzde yeni teknolojilerin ortaya çıkmasıyla devam eden bir döngü. BT endüstrisi 20. yüzyılın ortalarından itibaren geliştikçe, bilgi işlem kapasitesi artmaya başladı, cihaz maliyeti ve enerji tüketimi azalırken, günümüzde yeni teknolojilerin ortaya çıkmasıyla devam eden bir döngü.
Bilgi teknolojileri neleri kapsar?
BT departmanı, kuruluşun sistemlerinin, ağlarının, verilerinin ve uygulamalarının hepsinin birbirine bağlanmasını ve düzgün çalışmasını sağlar. BT ekibi üç ana alanı ele alır:
- iş uygulamalarını, hizmetlerini ve altyapısını (sunucular, ağlar, depolama) dağıtır ve sürdürür
- uygulamaların, hizmetlerin ve altyapının performansını izler, optimize eder ve sorunlarını giderir
- uygulamaların, hizmetlerin ve altyapının güvenliğini ve yönetimini denetler.
Bilgi teknolojileri personelinin sorumlulukları şunlardan oluşur:
Yönetim: Yöneticiler, sistemler, ağlar ve uygulamalar dahil olmak üzere bir BT ortamının günlük dağıtımını, çalışmasını ve izlenmesini yönetir. Yöneticiler genellikle yazılım yükseltmeleri, kullanıcı eğitimi, yazılım lisans yönetimi, satın alma, güvenlik, veri yönetimi ve iş süreci ve uyumluluk gereksinimlerine uyumu gözlemleme gibi bir dizi başka görevi yerine getirir.
Destek: Yardım masası personeli, soruları yanıtlama, bilgi toplama ve donanım ve yazılım için sorun giderme çabalarını yönlendirme konusunda uzmanlaşmıştır. BT desteği genellikle BT varlık ve değişiklik yönetimini içerir, yöneticilere tedarikte yardımcı olur, veri ve uygulamaların yedeklenmesi ve kurtarılması, günlüklerin ve diğer performans izleme araçlarının izlenmesi ve analiz edilmesi ve yerleşik destek iş akışlarının ve süreçlerinin izlenmesi konularında yardımcı olur.
Uygulamalar: İşletmeler, iş yapmak için yazılıma güvenir. Bazı uygulamalar, e-posta sunucusu uygulamaları gibi üçüncü taraflardan tedarik edilir ve dağıtılır. Ancak birçok kuruluş, kritik iş yetenekleri ve hizmetleri sunmak için gereken uygulamaları ve arayüzleri (API’ler gibi) oluşturan yetenekli geliştiricilerden oluşan bir kadroya sahiptir. Uygulamalar çok çeşitli popüler dillerde kodlanabilir ve farklı uygulamalar arasında sorunsuz ve sorunsuz etkileşimler oluşturmak için diğer uygulamalarla entegre edilebilir. Geliştiricilere ayrıca etkileşimli iş web siteleri oluşturma ve mobil uygulamalar oluşturma görevi de verilebilir. Çevik veya sürekli geliştirme paradigmalarına yönelik eğilim, geliştiricilerin uygulamaları dağıtma ve izleme gibi BT operasyonlarıyla giderek daha fazla ilgilenmesini gerektiriyor.
Uyumluluk:İşletmeler, hükümet ve endüstri tarafından yönlendirilen çeşitli düzenleyici gereklilikleri yerine getirmekle yükümlüdür. BT personeli, bu tür kaynakların düzenleyici gereksinimleri karşılayan yerleşik iş yönetişim politikasına göre kullanılmasını sağlamak için iş verilerine ve uygulamalarına erişimin güvence altına alınmasında ve izlenmesinde önemli bir rol oynar. Bu tür personel, güvenlik görevleriyle derinden ilgilenir ve olası ihlalleri önlemek, tespit etmek, araştırmak ve bildirmek için hukuk ve iş ekipleriyle rutin olarak etkileşime girer.
Referanslar
Slotten, H. R. (2014). The Oxford Encyclopedia of the History of American Science, Medicine, and Technology (H. R. Slotten, Ed.). Oxford University Press.
Dipnotlar
[1] (Slotten, 2014, #)
[2] “TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ-I – Anadolu Üniversitesi.” 1 May. 2015, https://www.anadolu.edu.tr/uploads/anadolu/ckfinder/web/files/BIL101U.pdf. Erişim tarihi: 8 Ağu. 2022.