Yazılım sektöründe en çok duyulan kelimeler arasında backend kavramı yer alıyor. Peki backend, sektörde ne anlama geliyor? Backend geliştiricileri bir yazılım projesinin hangi kısmıyla ilgileniyor?
Backend nedir?
Arka uç veya arka yüz geliştirme olarak da bilinen backend bir web sitesinde görülmeyen her şeye odaklanan sunucu tarafı yazılım üzerinde çalışmak anlamına gelir. Arka yüz geliştiricileri veritabanlarına, arka yüz mantığına, uygulama programlama arabirimine (API’ler), mimariye ve sunuculara odaklanarak web sitesinin doğru şekilde çalışmasını sağlar.
Bir web sitesinin arka ucu, sunucuların, uygulamaların ve veritabanlarının bir birleşimidir. Arka yüz geliştiricileri tarafından yazılan kod, tarayıcıların veritabanları ile iletişim kurmasına ve veri tabanına veri depolamasına, veri tabanından veri okumasına, veriyi güncellemesine ve veri veya bilgileri veri tabanından silmesine yardımcı olur.
Bir projenin backend kısmında görev alan çalışanlara backend developer (backend geliştirici veya arka yüz geliştirici) adı verilir.
Arka yüz geliştiricileri, bir veritabanının ve bir uygulamanın birbiriyle iletişim kurmasına izin veren kod oluşturur.
Backend geliştiricileri tarafından hangi programlama dilleri kullanılır?
Backend geliştiricileri bir projenin backend kısmıyla ilgilenirken çeşitli programlama dilleri kullanır. SQL, arka uçtaki veritabanlarıyla etkileşim kurmak için kullanılan en yaygın programlama dilidir. Bununla birlikte Python, backend kısmında yine en çok kullanılan programlama dilleri arasındadır. Ruby, PHP, Java, . Net gibi programlama dilleri de popüler backend dilleri arasındadır.
Örnekleri
Backend ile ilgili temel bilgilerin zihinde daha da berraklaşması adına Amazon internet sitesi örnek olarak gösterilebilir. Amazon’a giriyorsunuz ve yeni bir gömlek arıyorsunuz. Bir backend geliştiricisi gömleklerle ilgili tüm bilgileri bir veritabanından çekmek için sunucu tarafı dilini kullanır. Bu bilgiler daha sonra bir uygulamada işlenir ve kullanıcıya frontend dili aracılığıyla döndürülür.